20 Jaar Het Pomphuis en De Ark

Dit jaar bestaan Het Pomphuis & De Ark 20 jaar. Dit laten we natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. Om deze gebeurtenis te vieren is het de hele maand juni feest. We hebben een speciaal feestmenu gepland en een eigen gelimiteerde wijnassortiment dat vanaf 1 juni verkrijgbaar zal zijn. Geniet van een van onze unieke wijnen tijdens uw diner of bestel een fles om mee naar huis te nemen. Aan u de keuze.

Geschiedenis

De bouwwerken van Het Pomphuis zijn gestart in 1918 en zijn volbracht in 1920. De 3 reusachtige gietijzeren installaties van Het Pomphuis, in zijn tijd een van de grootste van Europa, pompten het naast gelegen droogdok n°7 leeg zodat een schip onderhouden, geladen en gelost kon worden.

Sinds 1982 is Het Pomphuis buiten dienst gesteld. In 1996 wilde men het gebouw zelfs afbreken maar monumentenzorg heeft dit tegengehouden en beschouwd als monument. De bouwstijl is eclectisch met art-nouveau kenmerken. Binnen bevindt zich één grote ruimte met een indrukwekkende 7 meter diepe put. Prachtig zijn de hoge rondboogvensters met de nog steeds originele metalen roedenverdeling.

Om dit monument niet over te laten aan de tand des tijds werd door het havenbedrijf toelating gegeven om er een nieuwe bestemming voor te zoeken. Na meerdere voorstellen is er uiteindelijk gekozen om te verbouwen tot een indrukwekkend restaurant & bar, waarvan de werkzaamheden voltooid waren op 25 mei 2002.

Na een spectaculaire opening werd het vrij snel duidelijk dat Antwerpen er een nieuwe parel bij gekregen heeft.

Feestmenu

Gedurende de maand juni presenteert Chef Christophe De Koninckx en zijn team een voortreffelijk viergangenmenu in Het Pomphuis:

Fijne gesneden kabeljauw en bloemkool, Oosterschelde paling, tigermilk, venkel, tomaat

Buikspek (gelakt), ganzenlever, miso, pistachenoot, gebrande ui, courgette, koolrabi

Onglet (Rubia), asperges, erwt, shiitake, mousseline van aardappel, pinda, aubergine
of
Griet, jonge wortel, gegrilde groene asperges, soya, zoete aardappel, pasta

Kers, watermeloen, mascarpone, limoen, munt, meringue

Wijnlabel

Het Pomphuis & De Ark lanceren een gelimiteerd wijnlabel in samenwerking met drie excellente wijnhuizen.

Red Blend

Weingut Albrecht Schwegler is gelegen in het Remstal, nabij Stuttgart in de regio Baden-Württemberg in het zuiden van Duitsland. Dit door een familie gerund wijnhuis produceert topwijnen onder het motto dat een goede wijn meer is dan de som van zijn delen. Dankzij een grote diversiteit in hun wijngaarden en een rijke bodem die ze intensief met de hand bewerken, creëeren ze unieke cuvées. Daarna rijpen de wijnen in houten vaten en worden ze gebotteld met minimale toevoeging van sulfieten. Op deze manier creëert Weingut Albrecht Schwegler wijnen van uitzonderlijke kwaliteit.

Rosé

De wijngaarden van Philipp Bründlmayer zijn gelegen in Gedersdorf en Rohrendorf in Kremstal in Neder-Oostenrijk. Dit gebied wordt gekenmerkt door een rotsachtige en lössbodem, dat wijnen produceert met diepe en minerale noten. Het wijnhuis voert het grootse deel van de stappen in het wijnbouwproces nog steeds met de hand uit, gebruik makende van technieken die zijn doorgegeven van generatie op generatie. Met veel respect en aandacht voor de druiven, die ze met de hand plukken, zorgen ze dat elke wijngaard het allerbeste van zichzelf kan geven en legt Bründlmayer de basis voor schitterende wijnen.

Blanc de Noir

Het meer dan 100 jaar oude Weingut Weiler, dat zich bevindt in de Duitse streek Rheingau, wordt vandaag gerund door Carolin Weiler. Zij is reeds de vierde generatie wijnmaker van dit familiebedrijf. De leistenen en kwartsietgrond in deze streek zorgen voor frisse, fruitige wijnen met karakter. De druiven krijgen de tijd om onafhankelijk te rijpen en worden met de hand geïrrigeerd en geoogst. Daarna rijpen de wijnen in houten vaten 30 meter onder de grond in een leistenen kelder, waar ze hun finale maturiteit en harmonie verkrijgen. Zo bekomt Weiler enkele uitzonderlijke wijnen met een bijzonder karakter.