20 Jaar Het Pomphuis en De Ark

Dit jaar bestaan Het Pomphuis & De Ark 20 jaar. Dit laten we natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. We hebben een speciaal feestmenu gepland en een eigen gelimiteerde wijnassortiment dat vanaf 1 juni verkrijgbaar zal zijn. Geniet van een van onze unieke wijnen tijdens uw diner of bestel een fles om mee naar huis te nemen. Aan u de keuze.

Geschiedenis

De bouwwerken van Het Pomphuis zijn gestart in 1918 en zijn volbracht in 1920. De 3 reusachtige gietijzeren installaties van Het Pomphuis, in zijn tijd een van de grootste van Europa, pompten het naast gelegen droogdok n°7 leeg zodat een schip onderhouden, geladen en gelost kon worden.

Sinds 1982 is Het Pomphuis buiten dienst gesteld. In 1996 wilde men het gebouw zelfs afbreken maar monumentenzorg heeft dit tegengehouden en beschouwd als monument. De bouwstijl is eclectisch met art-nouveau kenmerken. Binnen bevindt zich één grote ruimte met een indrukwekkende 7 meter diepe put. Prachtig zijn de hoge rondboogvensters met de nog steeds originele metalen roedenverdeling.

Om dit monument niet over te laten aan de tand des tijds werd door het havenbedrijf toelating gegeven om er een nieuwe bestemming voor te zoeken. Na meerdere voorstellen is er uiteindelijk gekozen om te verbouwen tot een indrukwekkend restaurant & bar, waarvan de werkzaamheden voltooid waren op 25 mei 2002.

Na een spectaculaire opening werd het vrij snel duidelijk dat Antwerpen er een nieuwe parel bij gekregen heeft.

Feestmenu

Gedurende de maand juni en juli presenteert Chef Christophe De Koninckx en zijn team een voortreffelijk viergangenmenu in Het Pomphuis:

Fijne gesneden kabeljauw en bloemkool, Oosterschelde paling, tigermilk, venkel, tomaat

Buikspek (gelakt), ganzenlever, miso, pistachenoot, gebrande ui, courgette, koolrabi

Onglet (Rubia), asperges, erwt, shiitake, mousseline van aardappel, pinda, aubergine
of
Griet, jonge wortel, gegrilde groene asperges, soya, zoete aardappel, pasta

Kers, watermeloen, mascarpone, limoen, munt, meringue

Wijnlabel

Het Pomphuis & De Ark lanceren een gelimiteerd wijnlabel in samenwerking met drie excellente wijnhuizen.

Red Blend

Dit domein werd in 1990 gevestigd door Albrecht Schwegler. Vrij van alle conventies en verwachtingen volgde hij zijn eigen visie als garage-wijnmaker. Hij beschikte toen slechts over enkele percelen wijngaard. Zijn kenmerkende rode cuvées werden een instant zo’n succes dat hij de beperkte hoeveelheden moest toewijzen. Intussen beschikken opvolgers Aaron en Julie Schwegler over zo’n 12ha topwijngaarden die zij biologisch bewerken. Zij maken slim gebruik van de verscheidenheid van hun terroirs en zelfs micro-klimaten om de verschillende cépages het best tot hun recht te laten komen. Voor hun gekende Cuvées (‘Berryl’, ‘Saphir’ en ‘Granat’), die van wereldklasse zijn, vinifiëren zij alles apart om het daarna te blenden en een optimaal resultaat te bereiken. Grootse, aristocratische wijnen met een ongelooflijke balans tussen kracht en elegantie. Een zacht, fluwelen mondgevoel, met een complexe diversiteit aan smaken en impressies waar geen einde aan komt.

Deze speciaal gemaakte blend werd gemaakt van Zweigelt en Trollinger druiven uit verschillende jaren. Vandaar dat er ook geen jaartal op het label staat. Een zachte, soepele, bijna fluwelen afdronk met een heerlijke balans tussen het gulle fruit en meer aardse smaken en lichte kruiden. Donkere bessen, bramen, leder, cacao vormen samen een complexe maar fijne afdronk die vooral doet verlangen naar meer...

Rosé

De wijngaarden van de familie Bründlmayer bevinden zich op de lössgrond-terrassen rond Gedersdorf, Kremstal, Niederösterreich, die de perfecte bodem zijn voor de Grüner Veltliner stokken, en het méér dan uitstekend doen met Riesling. Twee jaar geleden nam Philipp Bründlmayer het ouderlijk bedrijf (17 ha) over en was dadelijk bijzonder succesvol. Respect voor de natuur, druif en terroir en een minimalistische interventie in de kelder resulteren in fantastisch frisse, sappige wijnen met karakter en complexiteit.

Deze Rosé is voornamelijk gemaakt van Zweigelt druiven die afkomstig zijn van de zo typische terassenwijngaarden. Alles wordt met de hand geselecteerd, geoogst en verwerkt. Vinificatie in grote inoxen tanks zorgt voor een stijlvolle, frisse en minerale rosé die niet moet onderdoen voor de meer gekendere cuvées uit de Provence. Een zelfde lichtroze kleur en elegante stijl. Uw ideale zomerwijn.

Blanc de Noir

Carolin Weiler is dé Rising Star van de regio en zwaait nu als 4e generatie de scepter in dit oude, kleine familiedomein. Zij heeft 4 ha zeer steile wijngaard (Steillage) in Lorch, waar alles manueel moet gebeuren. Haar harde werk in de wijngaard wordt beloond met fantastische cuvées die uitblinken in mineraliteit, complexiteit en diepgang. De elegante spanning tussen het fruit en zuren is hier werkelijk fenomenaal. Zij laat het terroir werkelijk spreken in haar wijnen, die rijpen in de kelders van het domein, die diep in een kalkgrot gelegen zijn. Spectaculair.

Deze Blanc de Noir is gemaakt van 100% Spätburgunder (Pinot Noir) en heeft een karaktervolle, frisse afdronk met naast het sappige fruit een hint van framboos en viooltjes. Een heerlijk maaltijdbegeleider, maar evengoed als aperitief of om zomaar van te genieten.